Webinar: Bovaer - Hvad er op og ned i debatten om tilsætning af Bovaer til køernes foder?

Tirsdag, 4 marts, 2025
10:30 - 13:00
Online på Teams

Siden januar 2025 er det blevet lovpligtigt for konventionelle malkekvæg besætninger at tilsætte det metanreducerende stof Bovaer i 80 dage om året eller tilskudsfedt 365 dage om året. Dette har skabt en sand storm på sociale medier med opfordringer til at boykotte ARLAs produkter i England

For at belyse denne komplekse problematik har vi inviteret fire eksperter til at give deres syn på sagen:

Arrangementet er kun for medlemmer af Mejeriteknisk Selskab, som kan finde tilmeldingssiden her

 

Introduktion til emnet

Produktionen af enterisk metan fra køernes fordøjelse er 600-700 liter metan pr dag for en dansk malkeko, og det er den største enkeltkilde til landbrugets samlede udledning af drivhusgasser. Indlægget vil have fokus på hvorfor koen producerer metan og hvordan det kan reduceres, og bl.a. præsenteres forskningsresultater fra Aarhus Universitet om brugen af foderadditivet Bovaer og tildeling af fedt. Bovaer og fedt er de to obligatoriske virkemidler som danske kvægbrugere skal tage i brug i 2025 og især brugen af Bovaer har givet anledning til meget omtale i medierne. 

Peter Lund, Profesor, Aarhus Universitet - Foulum

Bovaer og mælkekvalitet – hvad ved vi?

Lektor Nina Aagaard Poulsen fra Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, vil fortælle om effekter af Bovaer på mælkens sammensætning og kvalitet på baggrund af resultater fra projektet ClimateMilk. Det vil især være med fokus på mælkens fedtsyresammensætning og indhold af vitaminer, men også mulige afledte effekter på specifikke mælkeprodukter. Her vil fokus være på ændringer i smørkvalitet og sensoriske egenskaber. 

Nina Aagaard Poulsen, Lektor, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet

Bovaer fra Arlas synspunkt

Hvordan har Arla arbejdet med Bovaer hos vores ejere historisk, og hvordan passer brugen af Bovaer ind i Arlas klima ambition, om en reduktion af Arlas samlede udledninger med 30% i 2030. 

Bovaer set i forhold til en fortsat mælkeproduktion i Danmark, også i relation til udmøntningen af den grønne 3 part.  

Debatten på sociale medier, og hvordan har Arla mødt den udfordring.  

Poul Bank Pettersson, Landechef medlemsservice, Arla Foods